Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Απειλεί με συνέπειες η Λαγκάρντ αν ευρωπαϊκές χώρες επαναδιαπραγματευτούν τα χρέη τους!

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τη Δευτέρα για «συνέπειες» αν οι ευρωπαϊκές χώρες θελήσουν να επαναδιαπραγματευτούν τα χρέη τους, εν όψει του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών κατά τις οποίες αναμένεται η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος που αντιτίθεται στη λιτότητα.
«Η συλλογική προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτη, αλλά την ίδια στιγμή το χρέος είναι χρέος και αποτελεί ένα συμβόλαιο", είπε η κ. Λαγκάρντ στην Irish Times, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Δουβλίνο.

Προχωρώντας σε στάση πληρωμών, “αναδιαρθρώνοντας και αλλάζοντας τους όρους (ενός δανείου) υπάρχουν συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη της υπογραφής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

«Η πρότασή μας δεν αφορά αποκλειστικά το ελληνικό χρέος, αλλά το πρόβλημα του υπερβολικού χρέους που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αργότερα τη Δευτέρα η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ερωτηθείς κατά πόσον τα μέτρα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν περαιτέρω τη δημοσιονομική αξιοπιστία των υπερχρεωμένων κρατών της ΕΕ, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι όσο μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αμοιβαιότητα υπάρχει, τόσο το καλύτερο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ συναντήθηκε επίσης με τον Ιρλανδό Υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν και κάλεσε την Ιρλανδία να διατηρήσει όσα με κόπο απόκτησε σε μια εποχή που η χώρα της Ευρωζώνης εξέρχεται των προϋπολογισμών λιτότητας και επιστρέφει στην οικονομική ανάπτυξη.

«Αυτό που ελπίζω είναι ότι όλες οι προσπάθειες και όλες οι θυσίες που έγιναν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια δεν θα είναι μάταιες και δεν θα σπαταληθούν από υπερβολικά μέτρα», είπε.

"Εμπιστεύομαι τη σοφία του ιρλανδικού λαού να δει τι είναι προς το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας και του λαού της Ιρλανδίας", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου