Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ώρα για εξωστρεφή, αποφασιστική και επιθετική πολιτική, δηλώνει ο Γ. Ομήρου


Είναι ώρα για μια εξωστρεφή, αποφασιστική και επιθετική πολιτική, δηλώνει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να διαβιβάσει αυστηρή επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με προσωπικό απεσταλμένο στη Νέα Υόρκη τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα πρέπει να επιδώσει αντίγραφα στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Στη δήλωσή του ο κ. Ομήρου εκφράζει την εκτίμηση ότι «η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ με τις αδιανόητες αναφορές και τις κραυγαλέες παραλείψεις οδηγεί το Κυπριακό στην πλέον δραματική του φάση μετά το Σχέδιο Ανάν και το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004».

Η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, προσθέτει, «σε μια πρωτοφανή διολίσθηση, αναιρετική του ρόλου και της αποστολής της, όπως ορίζεται από τον Καταστατικό Χάρτη, προβαίνει σε δύο θεμελιώδεις παραβιάσεις».

Πρώτον, αναφέρει, «παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των οποίων εντολοδόχος είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ». Διευκρινίζει ότι αυτό γίνεται «πιο συγκεκριμένα με τις αναφορές σε 'απομόνωση' των Τ/κ και τις έμμεσες παροτρύνσεις για απευθείας εμπορικές σχέσεις με το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων παραβιάζονται κατάφωρα τα ψηφίσματα  186 του 1964, 541 του 1983 και 550 του 1984».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής «η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ είναι ένοχη βάναυσης περιφρόνησης του γράμματος και του πνεύματος ρητών προνοιών αυτών των ψηφισμάτων, που θεωρούν την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική εξ επόψεως διεθνούς δικαίου νομική οντότητα, εκπροσωπούσα το Κυπριακό Κράτος και το σύνολο του Κυπριακού λαού».

Παραβιάζει ακόμα ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτει, «τις επιτακτικές αναφορές των ψηφισμάτων 541 και 550, με τις οποίες καλούνται τα κράτη – μέλη του Διεθνούς Οργανισμού να αποφεύγουν ενέργειες που θα ήταν δυνατόν να προσδώσουν νομιμότητα στο παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων».

Δεύτερον, σημειώνει, «με την αποφυγή αναφοράς στις πειρατικές παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού καθίσταται ένοχος κυνικής περιφρόνησης προς τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Πέραν των εθιμικών κανόνων του θαλασσίου δικαίου, που ίσχυαν πριν τη συνομολόγηση αυτής της Σύμβασης, από το 1982 ισχύουν ρητοί κανόνες που είναι ενδεδυμένοι με την αυξημένη νομική ισχύ της κύρωσης τους από τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η εκκωφαντική σιωπή του Γ.Γ. του ΟΗΕ και η απουσία αναφοράς στην Έκθεση του για την παραβίαση αυτής της Σύμβασης, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διακόπηκαν εξ αιτίας της τουρκικής παραβίασης αυτής της σύμβασης, συνιστά πρωτοφανές ατόπημα».

Ο κ. Ομήρου συνεχίζει εκφράζοντας την άποψη ότι «στην πραγματικότητα αυτό που η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ μεθοδεύει απροκάλυπτα είναι τη σταδιακή αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σταδιακή απόδοση διεθνούς νομικής οντότητας στο ψευδοκράτος».

Ως εκ τούτου, αναφέρει, «οι δηλώσεις έκφρασης διαμαρτυρίας δεν είναι αρκετές».

Καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να διαβιβάσει αυστηρή επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με προσωπικό απεσταλμένο στη Νέα Υόρκη τον Υπουργό Εξωτερικών ο οποίος θα πρέπει να επιδώσει αντίγραφα στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου  Ασφαλείας».
«Οι δραματικά αρνητικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο Κυπριακό δεν αντιμετωπίζονται με δηλώσεις, διαμαρτυρίες και εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις», προσθέτει.

Είναι ώρα, συμπληρώνει, «για μια εξωστρεφή, αποφασιστική και επιθετική πολιτική».

Εκφράζει τέλος τη θέση ότι «οι πολιτικές της ανοχής, των χαμηλών τόνων και της δήθεν επίδειξης καλής θέλησης έχουν οριστικά χρεοκοπήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου